+357 25 37 37 36 •

Placement hookwire (hookwire localization)

Δημοσίευση 9/12/2014

Αν τα αποτελέσματα της καθοδηγούμενης βιοψίας υποδεικνύουν τη χειρουργική αφαίρεση ενός ευρήματος που δε ψηλαφάται, τότε γίνεται η τοποθέτηση αγκίστρου λίγο πριν το χειρουργείο

...

Αν τα αποτελέσματα της καθοδηγούμενης βιοψίας υποδεικνύουν τη χειρουργική αφαίρεση ενός ευρήματος που δε ψηλαφάται, τότε γίνεται η τοποθέτηση αγκίστρου λίγο πριν το χειρουργείο. Το άγκιστρο έχει σκοπό να καθοδηγήσει το χειρουργό για την αφαίρεση του σωστού τμήματος του μαστού. Υπάρχουν δυο είδη αγκίστρων, τα απλά και τα επανατοποθετούμενα. Στα πρώτα μπορεί να γίνει μόνο μια προσπάθεια τοποθέτησης ενώ τα δεύτερα σε περίπτωση απόκλισης από τη βλάβη μπορούν να επανατοποθετηθούν πιο κοντά.Χρησιμοποιούμε επανατοποθετούμενα άγκιστρα, όλα είναι μιας χρήσης.

Προετοιμασία

ΓΠροετοιμασία όπως στην FNA.

Διαδικασία

Καταρχάς καθορίζεται ακριβώς η θέση του ευρήματος στο μαστό με τη βοήθεια του μαστογράφου ή υπερήχου, ανάλογα με την περίπτωση. Μετά τοπική αναισθησία εισάγεται λεπτή κοίλη βελόνη οδηγός που περιέχει το άγκιστρο και προωθείται με απεικονιστικό έλεγχο μέσα στο μαστό. Όταν η βελόνη φτάσει στη σωστή θέση, αφαιρείται και το άγκιστρο εκπτύσσεται σαν έλασμα μέσα στο μαστό. Η σωστή θέση του αγκίστρου επιβεβαιώνεται απεικονιστικά. Το άγκιστρο παραμένει στη θέση του μέχρι το χειρουργείο όπου και αφαιρείται μαζί με το προς βιοψία τμήμα του μαστού.Η τοποθέτηση αγκίστρου γίνεται στο εργαστήριό μας και διαρκεί συνήθως τρία τέταρτα μαζί με την προετοιμασία.