+357 25 37 37 36 •

Stereotactic biopsy under digital mammography guidance

Δημοσίευση 9/12/2014

Η στερεοτακτική βιοψία γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού μαστογράφου που προσδιορίζει τις συντεταγμένες της ύποπτης περιοχής και κατευθύνει τις κινήσεις του ιατρού

...

Η βιοψία έχει σκοπό την λήψη μερικών κυττάρων ή μικρού δείγματος ιστού από μια ύποπτη περιοχή του μαστού, ώστε να εξεταστούν από το κυτταρολογικό ή το παθολογοανατομικό εργαστήριο προκειμένου να τεθεί η διάγνωση. Η στερεοτακτική βιοψία γίνεται με τη βοήθεια του μαστογράφου που προσδιορίζει τις συντεταγμένες της ύποπτης περιοχής και κατευθύνει τις κινήσεις του ιατρού.

Προετοιμασία

Επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών πριν την εξέταση. Εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε γνωστή αλλεργία πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό πριν την εξέταση. Εάν παίρνετε ασπιρίνη ή ανάλογα φάρμακα πρέπει να τα διακόψετε, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας, τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τη διενέργεια της βιοψίας.

Διαδικασία

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω καθώς και οτιδήποτε μεταλλικό φοράτε. Ακολούθως θα ξαπλώσετε σε πρηνή θέση σε ειδικό τραπέζι βιοψίας. Τοποθετείται ο μαστός σε ειδικό άνοιγμα στο κάτω μέρος του τραπεζιού και συμπιέζεται ώστε να καθηλωθεί στη θέση αυτή. Η βιοψία διενεργείται κάτω από το τραπέζι. Αρχικά στην περιοχή θα ενεθεί τοπικό αναισθητικό. Λαμβάνονται ορισμένες μαστογραφίες ώστε να εντοπιστεί στερεοτακτικά η περιοχή. Στη συνέχεια γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα και εισάγεται η βελόνα της βιοψίας, την οποία κατευθύνει η ιατρός στην περιοχή ενδιαφέροντος υπό την καθοδήγηση του μαστογράφου. Λαμβάνονται εικόνες για να επιβεβαιωθεί η θέση της βελόνας και έπειτα γίνεται η λήψη των ιστοτεμαχίων. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, πλην της αρχικής ένεσης του αναισθητικού. Μπορεί να έχετε ένα αίσθημα πίεσης κατά την είσοδο της βελόνας βιοψίας. Μετά τη λήψη των ιστοτεμαχίων η βελόνα αφαιρείται και τοποθετείται ένας μεταλλικός οδηγός στην περιοχή, σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εντοπιστεί η περιοχή εάν χρειαστεί ξανά. Όταν ολοκληρωθεί η βιοψία πιέζεται η περιοχή της τομής για να επιτευχθεί αιμόσταση και καλύπτεται με γάζα η περιοχή. Τέλος γίνεται μαστογραφία για να επιβεβαιώθεί η θέση του οδηγού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως εντός μίας ώρας. Μετά τη βιοψία: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ήπιο ή καθόλου πόνο, ενώ δεν αναφέρονται περιστατικά με παραμονή ουλής στην περιοχή εισόδου της βελόνας. Εάν παρατηρήσετε τις επόμενες μέρες διόγκωση ή πόνο μπορείτε να πάρετε παυσίπονο και να βάλετε κρύα επιθέματα. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν παρατηρήσετε μεγάλη διόγκωση που δεν υποχωρεί, αιμορραγία, ερυθρότητα ή θερμότητα στο μαστό. Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για 24 ώρες μετά.