+357 25 37 37 36 •

Breast MRI

Δημοσίευση 9/12/2014

H Μαγνητική Μαστογραφία είναι η διαγνωστική εξέταση με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανίχνευση του διηθητικού καρκίνου του μαστού, ιδίως σε νεαρές γυναίκες υψηλού κινδύνου και σε πυκνούς μαστούς.

...

Η  μαγνητική μαστογραφία υπερτερεί έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι η ασθενής δεν εκτίθεται σε ιονίζουσα ακτινοβολία και δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα του μαστού, σε αντίθεση με τη μαστογραφία η οποία έχει χαμηλή ευαισθησία στους πυκνούς μαστούς. Αποτελεί την μέθοδο εκλογής για την εκτίμηση της ακεραιότητας των ενθεμάτων στους μαστούς και είναι η πιο ακριβής μέθοδος για την εκτίμηση του μεγέθους της βλάβης και της ύπαρξης άλλων εστιών στον ίδιο ή τον άλλο μαστό. Η μαγνητική μαστογραφία χρησιμοποιείται είτε για προληπτικό έλεγχο είτε για διαγνωστικό έλεγχο στις περιπτώσεις που ενδείκνυται και αποτελεί συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας καθώς δεν μπορεί για να την αντικαταστήσει.

 

Προετοιμασία

Προγραμματίστε την εξέταση σας μεταξύ της 7ης και 14ης ημέρας του καταμήνιου κύκλου (μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου). Εάν παίρνετε ορμονοθεραπεία υποκατάστασης (ΗΡΤ) θα πρέπει να διακόψετε την λήψη από 4-6 εβδομάδες πριν την εξέταση. Εάν έχετε πρόσφατη μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή προηγούμενη μαγνητική μαστογραφία από άλλο κέντρο, παρακαλούμε όπως τα φέρετε μαζί σας στο ραντεβού. Πριν την εξέταση σας, θα σας δοθούν πληροφορίες για τη διαδικασία της εξέτασης και θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε τα ερωτήματα σας, οπότε παρακαλείστε να προσέλθετε περίπου 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού σας. Την ημέρα της εξέτασης σας, επιτρέτεται η λήψη φαγητού, ροφημάτων και φαρμάκων. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα σας, καθώς και οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (όπως γυαλιά, ακουστικά, τεχνητή οδοντοστοιχία κ.α) και να φορέσετε μία ρόμπα. Δεν επιτρέπεται σε άτομα με βηματοδότη, εμφυτεύματα ωτός ή άλλα μεταλικά εμφυτεύματα να υποβληθούν σε μαγνητική μαστογραφία. Πριν από την εξέταση θα τοποθετηθεί ενδοφλέβιος καθετήρας στο χέρι σας, ώστε να χορηγηθεί το σκιαγραφικό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Διαδικασία

Θα σας ζηθηθεί να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, με το κεφάλι προς τα κάτω, πάνω σε ειδικό πηνίο με δύο ανοίγματα, ώστε να τοποθετηθούν σε αυτά οι μαστοί. Δεν ασκείται πίεση στους μαστούς σε αυτή την εξέταση. Ο τεχνολόγος θα σας βοηθήσει να βρείτε μια αναπαυτική θέση πάνω στο πηνίο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν θα πρέπει να κινήστε (η κίνηση αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνας και αυτό θα οδηγήσει σε παράταση του χρόνου της εξέτασης, καθώς θα πρέπει να επαναληφθούν οι εικόνες όπου υπάρχει κίνηση). Στη συνέχεια το εξεταστικό τραπέζι θα κινηθεί μέσα στο άνοιγμα του μαγνητικού τομογράφου ώστε η περιοχή ενδιαφέροντος να βρίσκεται κεντρικά στο μηχάνημα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης το μηχάνημα δημιουργεί δυνατούς ήχους, γι΄ αυτό θα σας δοθούν ακουστικά προστασίας από τον ήχο, ενώ παράλληλα μπορείτε να ακούτε μουσική της επιλογής σας μέσα από αυτά.Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είναι πιθανό να νιώσετε ήπια θερμότητα στους μαστούς σας. Το μηχάνημα διαθέτει σύστημα ενδοεπικοινωνίας, το οποίο σας επιτρέπει να μιλάτε με τους τεχνολόγους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εάν το επιθυμείτε. Προς το τέλος της εξέτασης θα σας χορηγηθεί η σκιαγραφική ουσία (γαδολίνιο), μέσω του ενδοφλέβιου καθετήρα που τοποθετήθηκε στο χέρι σας πριν την εξέταση. Κατά τη χορήγηση μπορεί να αισθανθείτε ήπια θερμότητα ή αίσθηση κρύου τοπικά στο χέρι, μεταλλική γεύση στο στόμα ή ναυτία. Τα συμπτώματα αυτά, εάν παρουσιαστούν, διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα και υποχωρούν. Η σκιαγραφική ουσία αποτελεί μία ασφαλή ουσία η οποία μέσω της κυκλοφορίας πάει στους μαστούς και εμφανίζει τις παθολογικές περιοχές. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης είναι περίπου 20-40 λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση το εξεταστικό τραπέζι μετακινείται έξω από το μηχάνημα και ο τεχνολόγος θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε. Μετά την εξέταση μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν μπορεί να εκτιμηθεί αμέσως μετά την εξέταση, καθώς ο ιατρός πρέπει να μελετήσει και να επεξεργαστεί μια σειρά εικόνων για να ολοκληρώσει το πόρισμα, το οποίο είναι συνήθως έτοιμο τις επόμενες 2-3 ημέρες.

Οι υπηρεσίες μας