+357 25 37 37 36 •

Elastography

Δημοσίευση 9/12/2014

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νέα και πολύ υποσχόμενη τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που  εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

...

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νέα και πολύ υποσχόμενη τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την ελαστογραφία βοηθούν περαιτέρω τον ιατρό στη διάκριση των κακοήθων από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα/ανελαστικότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες προς της σωστή διάγνωση καθώς και να μειώσει τις βιοψίες μαστών μόνο στις απόλυτα απαραίτητες. Η ελαστογραφία μαστού είναι μια μέθοδος απλή, γρήγορη, καθόλου επώδυνη και οικονομική.

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για την ελαστογραφία μαστών.

Διαδικασία

Η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος. Εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης. Με τον τρόπο αυτό παράγονται έγχρωμες εικόνες των ιστών που εξετάζονται, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ελαστικότητας τους με διαφορετικά χρώματα, που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας των διαφόρων ιστών.