+357 25 37 37 36 •

Biopsy of breast tissue (Core Biopsy)

Δημοσίευση 9/12/2014

Είναι συνηθισμένη πρακτική σε Ευρώπη και Αμερική και έχει αντικαταστήσει την FNA

...

Είναι συνηθισμένη πρακτική σε Ευρώπη και Αμερική και έχει αντικαταστήσει την FNA γιατί η ποσότητα του ιστού που συλλέγεται είναι μεγαλύτερη και το αποτέλεσμα αξιόπιστο.

  • Είναι γρήγορη, απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία.
  • Η τομή είναι μικρή, μήκους μισό εκατοστό περίπου.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία.
  • πολύ πιο ανεκτή από την εξεταζόμενη και χωρίς παραμόρφωση του μαστού αν χρειαστεί επανάληψη γι΄άλλο εύρημα στο ίδιο ή στον άλλο μαστό.

Σπουδαίο πλεονέκτημα αποτελεί ότι διαταράσσει ελάχιστα την αρχιτεκτονική του μαστού. Η διαταραχή αρχιτεκτονικής, που είναι συνιθισμένη μετά από χειρουργική επέμβαση, καθιστά δύσκολη την ερμηνεία μελλοντικών μαστογραφιών με αποτέλεσμα να χρειάζεται συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος, πιο στενή παρακολούθηση ίσως και βιοψία. Επίσης καθίσταται δυσκολότερη η ανίχνευση μικρών κακοήθων βλαβών στην περιοχή αυτή.

Σε περίπτωση κακοήθειας αποτελεί άριστη τεχνική για τη σωστή επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής όπως αναφέρεται πιο κάτω. Ανάλογα με το αποτέλεσμα

  • αν είναι καλόηθες, έχει αποφευχθεί μια χειρουργική επέμβαση που θα είχε αμφίβολο κοσμητικό αποτέλεσμα αν το ύποπτο εύρημα ήταν μεγάλο ή υπήρχαν πολλά ευρήματα στο μαστό. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας σε νέα γυναίκα και σε μικρό μαστό.
  • αν είναι κακόηθες, καθορίζει την χειρουργική αντιμετώπιση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που συνήθως απαιτείται πριν ή μετά τη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης ώστε να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής, ιδίως αν η νόσος διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Με τις συνηθισμένες μεθόδους, η επιλογή της αγωγής αυτής καθοριζόταν στο εργαστήριο από την ιστολογική μελέτη της βλάβης μετά τη χειρουργική αφαίρεσή της. Στην πράξη όμως, όταν η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται στην ασθενή, η αποτελεσματικότητα της αγωγής μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη από αυτή στο εργαστήριο. Επίσης μπορεί να υπάρχουν πολλές επιλογές για τη φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να επιλεγεί η βέλτιστη. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό αφού η βλάβη έχει ήδη αφαιρεθεί.Με τη σύγχρονη τεχνική επιλογής της κατάλληλης αγωγής δεν αφαιρείται από την αρχή η βλάβη αλλά   γίνεται μικροβιοψία. Τα τεμάχια της μικροβιοψίας μελετώνται για την επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής όπως και προτού. Στη συνέχεια χορηγείται η αγωγή αλλά τώρα είναι δυνατός ο έλεγχος της απόκρισης της βλάβης απεικονιστικά, με μαστογραφία, υπέρηχο ή MRI, μέσα στην ασθενή. Αν μικραίνει τότε είναι αποτελεσματική και προχωρούμε σε χειρουργική αφαίρεση και μάλιστα σε μικρότερη έκταση, αν όχι επιλέγουμε άλλη αγωγή με βάση τα αποτελέσματα της μικροβιοψίας και ελέγχουμε την απόκριση σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε υποτροπή σε περίπτωση μη επαρκούς απόκρισης στην θεραπεία. Όπως αναφέραμε, αν γίνει πρώτα το χειρουργείο και η βλάβη αφαιρεθεί δεν υπάρχει τρόπος παρακολούθησης άρα ούτε μπορούμε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ΜΕΣΑ στον οργανισμό της ασθενούς

Τεχνική μικροβιοψίας μαστού

Γίνεται ύπτια και ανάλογα με την περιοχή της βιοψίας θα γυρίσετε λίγο προς το ένα πλάγιο. Μετά την αποστείρωση και τοπική αναισθησία γίνεται μικρή τομή και εισάγεται ειδική λεπτή βελόνη βιοψίας και λαμβάνονται ιστοτεμάχια από τις απεικονιστικά πιο ύποπτες περιοχές της βλάβης. Συνήθως τα τεμάχια της βιοψίας είναι 3-5 αλλά θα τρυπηθείτε μόνο μια φορά. Επειδή η τομή στο δέρμα είναι μικρή δε χρειάζεται χειρουργική ραφή, τοποθετούμε μόνο ειδικές μικρές αυτοκόλλητες ταινίες.Η όλη διαδικασία διαρκεί μισή ώρα ως τρία τέταρτα μαζί με την προετοιμασία. Η ίδια η βιοψία διαρκεί τρία με πέντε λεπτά. Τα δείγματα εξετάζονται από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο, τα αποτελέσματα συσχετίζονται με τα απεικονιστικά ευρήματα και τέλος σας ενημερώνουμε. Σε περίπτωση κακοήθειας μπορεί να γίνει ανοσοιστοχημικός έλεγχος ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή.

Προετοιμασία - προφυλάξεις

Αν έρχεστε πρώτη φορά, ενημερώστε μας αν είστε έγκυος, αν θηλάζετε, αν έχετε κάνει πλαστικές επεμβάσεις και αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή. Επίσης φέρτε μας τον απεικονιστικό έλεγχο όπου αναδεικνύεται το προς παρακέντηση εύρημα. 

Όπως και στη μαστογραφία, φορέστε ρούχα κατάλληλα ώστε να μπορείτε να ξεντυθείτε εύκολα μόνο από τη μέση και πάνω και μη χρησιμοποιήσετε αποσμητικό. Επίσης να φορέσετε στηθόδεσμο που εφαρμόζει καλά, ούτε χαλαρό - ούτε σφιχτό και κοιμηθείτε με αυτόν το ίδιο βράδυ.

Αν είστε σε θηλασμό συνιστάται πρώτα ο γυναικολόγος σας να τον σταματήσει και να σας δώσει οδηγίες πότε να ξαναρχίσετε.

Αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή εκτός από κλοπιδογρέλη - Plavix - δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Παρόλ΄αυτά, όπως και όταν παίρνετε Plavix,  συνιστούμε να ενημερώσετε τον γιατρό σας νωρίτερα ότι πρόκειται να κάνετε βιοψία. Μπορεί να ζητήσει τροποποίηση της αγωγής σας δυο - τρεις μέρες πριν.

Anticoagulation and Bleeding Risk After Core Needle Biopsy AJR 2008; 191:1194–1197